W dniu dzisiejszym odbyło się pierwsze spotkanie z cyklu: warsztaty kulinarne „JEDZ ZDROWO I KOLOROWO”, zadania współfinansowanego ze środków Urzędu Miejskiego w Szklarskiej Poręby.
„Słodycze, Chipsy i Fast Foody” to temat przewodni spotkania. Uczestnicy dowiedzieli się m.in. jakie są skutki nadmiernego spożywania słodkich i słonych przekąsek oraz ile cukru znajduje się w żelkach, landrynkach czy wodzie smakowej.
W czasie praktycznych zajęć samodzielnie przyrządziły zdrowe frytki z marchewki, batata i selera naciowego oraz pyszne bananowe MONTE. Od Pani Karoliny – prowadzącej warsztaty otrzymały także zadanie domowe polegające na porównaniu ile wartości odżywczych znajduje się w daniach typu Fast Food, a własnoręcznie przygotowaną kanapką. Uczestnicy dostali również przepisy na zdrowe dania typu: kebab w cieście, hamburgery, ciastka owsiane czy czekoladki, które przy pomocy rodziców będą mogli wykonać we własnych domach.
To pierwszy krok do zmian żywieniowych naszych podopiecznych. Dlatego podczas całego rok 2018 w Stowarzyszeniu Rodziców Dzieci Niepełnosprawnych „Światełko” będzie kontynuować pracę nad zdrowym odżywianiem.